Probiotika: Klíč k lepšímu trávení a imunitě

V našem zažívacím ústrojí žijí miliardy mikroorganismů, které významným způsobem ovlivňují naše trávení a zdraví. O probiotikách a prospěšných bakteriích se mluví prakticky neustále. Možná už jste o nich slyšeli, možná si je spojujete s lepším trávením, imunitou nebo zdravím střev. Co ale probiotika vlastně jsou? A jak mohou přispět k vašemu celkovému zdraví a životnímu stylu?

Probiotika, prebiotika, synbiotika - jak se v tom vyznat?

Probiotika jsou živé mikrobiální složky potravy, které ovlivňují ostatní mikroorganismy ve střevech a modulují imunitní reakce organismu. Nejčastěji se jedná o bakterie, které pomáhají obnovit a udržet zdravou střevní mikroflóru. Prostřednictvím tzv. kompetice - soutěžení mezi sebou - působí proti patogenním mikroorganismům ve střevě. Dále mohou vylučovat látky, jako např. kyselinu mléčnou, která ve střevech snižuje pH a tím tlumí růst nevhodných bakterií. Prospěšné bakterie také produkují některé vitamíny pro lidské tělo, především vitamin K a vitamin B12.

Mezi nejběžnější probiotické kmeny patří laktobacily a bifidobakterie, může se ale jednat i o streptokoky, enterobakterie nebo o Bacillus coagulans. V širším kontextu sem patří i prospěšná kvasinka Saccharomyces boulardii, která není tolik citlivá na vliv antibiotik.  

Prebiotika je termín označující různě sloučeniny, které slouží jako potrava pro prospěšné bakterie ve střevech. Nejčastěji se jedná o nestravitelnou vlákninu nebo tzv. oligosacharidy. Podporují růst a aktivitu probiotických mikroorganismů. Prebiotika najdeme například v celozrnných potravinách, banánech, cibuli nebo česneku. Ve složení doplňků stravy najdeme obvykle souhrnný název fruktooligosacharidy nebo inulin (vláknina z čekanky).

Synbiotika, též symbiotika, označují produkty obsahující probiotickou i prebiotickou složku, očekává podpoření účinku probiotik. Většina doplňků stravy obsahuje obě tyto složky, ale je lepší se ujistit v konkrétním složení daného produktu.

Probiotika a imunita

Probiotika mají klíčový vliv na naše zdraví, zejména na imunitní systém. Většina našich imunitních buněk se nachází právě ve střevech. Když je střevní mikroflóra v rovnováze, podporuje to správnou funkci imunitního systému. Střevní flóra ale může být oslabená kvůli rizikovým faktorům, jako je nezdravý životní styl, stres, užívání antibiotik. Probiotické mikroorganismy aktivují buňky imunitního systému, jako jsou T a B lymfocyty, a stimulují tvorbu protilátek Ig A.

Probiotika a trávení

Probiotické bakterie mohou pomoci při trávicích problémech, zejména při průjmu. Studie ukazují, že užívání probiotik může zkrátit průběh akutního průjmového onemocnění. Používají se zejména laktobacily, Saccharomyces boulardii nebo enterobakterie. Probiotika lze úspěšně využít při cestovatelském průjmu a mohou se užívat i preventivně. Zařazení probiotik může zmírnit příznaky zácpy nebo nadýmání, zvlášť pokud se potíže opakují. Klíčová jsou však u zácpy a nadýmání režimová opatření. 

Zvýšení konzumace probiotik se využívá pro prevenci průjmu vzniklého po antibiotikách. Při současném podávání probiotik a antibiotik se doporučuje udělat rozestup alespoň 2–3 hodiny od antibiotika. Je zde totiž riziko snížení či ztráty efektu probiotik. 

Na trhu je několik probiotických přípravků vhodných pro podávání při léčbě antibiotiky. Obzvlášť u močových infekcí můžeme použít doplněk stravy Lactobacillus ANIXI s extraktem z brusinek. Obecně je vhodný i léčivý přípravek Enterol s obsahem kvasinky Saccharomyces boulardii. Jeho výhodou je, že není nutné striktně dodržovat odstup 2–3 hodiny od antibiotika. Zmínit můžeme také oblíbený doplněk stravy Biopron Premium.

Jak přirozeně doplnit probiotika

Existuje několik způsobů, jak přirozeně doplnit probiotika do své stravy. Nejjednodušší je zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na přírodní probiotika. Mezi ně patří například:

  • Zakysané mléčné výrobky, jako jsou jogurty, kefíry, zákysy.
    V obchodech hledejte výrobky obsahující živé kultury bakterií mléčného kvašení. Při výběru přípravků doporučujeme hledět i na obsah cukru, některé ochucené varianty jsou velmi sladké a kalorické. Jejich nadměrná konzumace není vhodná kvůli zvýšenému riziku zubního kazu. Kdo si hlídá štíhlou linii, měl by sledovat nejen obsah cukru, ale i tuku - záleží však na celkovém kontextu vašeho jídelníčku. 
     Zpozornět při výběru by měly osoby s intolerancí laktózy - pro ně však již existují možnosti, jak zlepšit stravitelnost mléčných výrobků. Lze zakoupit např. bezlaktózový jogurt a kefír, nenechte se překvapit lehce nasládlou chutí těchto produktů. Pomoci mohou také doplňky stravy s obsahem enzymu laktáza. Mléčné výrobky nejsou vhodnou variantou při alergii na bílkovinu kravského mléka.
  • Kvašená zelenina 
    Patří sem např. české tradiční kysané zelí nebo asijské kimchi. Zde ale záleží na individuální toleranci těchto potravin. Z asie k nám dorazily i další potraviny plné probiotických kultur - miso pasta nebo tempeh. Miso je fermentovaná pasta ze sóji, která pochází z Japonska a používá se k přípravě a dochucení polévek a omáček. Tempeh se jako fermentovaná sojová bílkovina používá pro nahrazení masa a nejčastěji ho najdeme v sekci pro vegany a vegetariány. 
     U těchto potravin je důležité si uvědomit, že vařením mohou přicházet o obsah prospěšných bakterií. Proto se např. miso pasta přidává až na závěr tepelné úpravy pokrmu. Tempeh se zpravidla tepelně upravuje vařením či smažením, ale přesto získává hodnotným zdrojem bílkovin, vlákniny a dalších prospěšných látek. Miso a tempeh nejsou vhodné pro osoby s alergií na sóju. 
  • Kombucha
    Máte problémy s trávením mléčných výrobků? Další možností, odkud získat probiotické bakterie může být fermentovaný čaj kombucha. Tento lehce perlivý nápoj vzniká ze slazeného čaje působením speciální kultury bakterií a kvasinek. Následně je možné nápoj ochutit např. ovocnou šťávou a konzumovat. 
     Nápoj lze připravit v domácím prostředí nebo zakoupit již hotový. Domácí příprava může být poměrně náročná s různě kvalitními výsledky, na hotovém nápoji nás může opět překvapit množství cukru. Pokud jste citliví na obsah kofeinu, poté zpozorněte při výběru nápoje. Množství čajového ekvivalentu kofeinu se liší podle použitého čaje. Variantou čistě bez kofeinu může být kombucha připravená z čaje Rooibos. 

Pokud není možné přijímat probiotika v přirozené podobě, můžete se rozhodnout pro doplňky stravy v podobě kapslí, tablet nebo prášků. Jsou koncentrovaným zdrojem probiotických mikroorganismů. Kvalitní probiotické doplňky stravy:

  • obsahují jednoznačně identifikované bakteriální kmeny a mají je vyjmenované na obalu - např. Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium breve
  • používané mikroorganismy jsou nepatogení - neškodí našemu tělu, nepůsobí nemoci, nejsou toxické
  • jsou zpracované šetrnou technologií pro zachování odolnosti a stability, např. lyofilizací (přípravek Lacidofil) nebo technologií BioSupportTM, která kombinuje lyofilizaci a mikroenkapsulaci (doplňky NatureVia Laktobacily 5 Imunita, GS Probiotic Strong)
  • obsahují dostatečné množství organismů vyjádřených jako CFU (jednotek tvořících kolonie) - zpravidla 109 až 1011
  • jsou dostatečně stabilní, aby i ke konci minimální trvanlivosti obsahovaly alespoň 106 CFU 
    obsahují kromě probiotik také prebiotika
  • jsou skladovány za předepsaných podmínek (některé musí být uchovávány v chladu, ale teploty nad 25 °C nelze doporučit ani u ostatních přípravků)

Vedle doplňků stravy existují přímo léčivé přípravky s obsahem probiotik nebo metabolitů probiotik. Některé z nich jsou volně prodejné, např. Lacidofil, Hylak forte, Enterol. Mají doloženou bezpečnost i účinnost, zatímco u doplňků stravy se sleduje pouze zdravotní nezávadnost. Jak doplňky stravy, tak léčivé přípravky mají své výhody i nevýhody. Poraďte se svým lékárníkem o tom, která volba je pro Vás vhodnější.

Jak správně užívat probiotika?
Pro většinu přípravků platí, že není vhodné je zapíjet horkými nápoji z důvodu možného snížení životnosti obsažených bakteriálních kmenů. Vždy však dodržujte předepsané dávkování daného produktu a instrukce na obalu a v příbalovém letáku. Co se týče probiotik, existují vhodné varianty pro všechny věkové skupiny, jejich užívání se považuje za bezpečné i v těhotenství a kojení. Obecně jsou probiotika považována za bezpečná a dobře snášená. Skupinou pacientů, pro koho nejsou probiotika vhodná, jsou lidé s velmi sníženou funkcí imunity a kriticky nemocní jedinci. 

Probiotika – nejen pro zdravé trávení
Existují i probiotické přípravky, které jsou napomáhají k udržení zdravé střevní i vaginální mikroflóry. Při užívání širokospektrálních antibiotik může dojít u žen k narušení přirozené rovnováhy v intimní oblasti, což může vést k nepříjemným kvasinkovým infekcím. Osvědčeným doplňkem stravy je např. GYNIMUN DUAL, který pomáhá těmto obtížím předcházet, je vhodný při i po užívání antibiotik a přispívá k udržení zdravé střevní i vaginální mikroflóry. Kromě produktů určených k polykání jsou k dostání i probiotické přípravky přímo pro vaginální aplikaci, jako např. GYNIUM vaginální tobolky.

Zajímavou variantou jsou také orální probiotika, která se nechají volně rozpustit v ústech. Pro péči o přirozenou ústní mikroflóru vyzkoušejte BAC-ENTOS

Závěr – proč jsou probiotika důležitá?

Probiotické mikroorganismy jsou základem pro rovnováhu střevní mikroflóry a mohou podporovat složky imunitního systém. Pokud se chcete postarat o své zdraví a podpořit zdravý životní styl, probiotika by rozhodně neměla chybět v vašem jídelníčku.

Zdraví začíná ve střevech – a prospěšné bakterie jsou jejich nedílnou součástí.

Autor: PharmDr. Jitka Vicenová